Bunn

Home / Bunn

Bunn

Några kilometer söder om Gränna i Jönköpings län ligger den lilla orten Bunn. Orten är ett välbesökt fritids- och sommarstugeområde sedan lång tid tillbaka och även i äldre tider var det ett populärt utflyktsmål från Husqvarna och Jönköping. Orten fick sitt namn i början av 1900-talet då man anlade järnvägen mellan Jönköping och Vereda. Sjön hade redan namnet Bunn och nu fick också järnvägsstationen samma namn. Bebyggelsen utvecklades omkring stationen som fanns mellan 1894 och 1935 vid JGJ järnväg, Gripsholmsbanan som i folkmun kallades trådrullatåget. Ett av loken som drog tågen denna sträcka finns att beskåda i Kaxholmen på ett litet museum som Skärgårdens hembygdsförening ansvarar för.

Sjön Bunn ligger 196 meter över havet och har en yta på tio kvadratkilometer. Sjön ligger naturskönt och har en rik fiskfauna med bland annat abborre, gädda, gös och lake. Under sensommaren är det även tillåtet att fiska efter signalkräfta och sjön är öppen för kräftfiske under hela kräftfiskeperioden. Stränderna runt sjön är mestadels steniga och med inslag av grus och sand. Området runt sjön är omgivet av barrskog och odlingsmark. Det finns båtar att hyra, fiskekort att köpa och för boendet finns det ett flertal olika alternativ. Man kan välja att bo på vandrarhem eller hyra stuga till exempel.

Bunn och de trolska skogarna lockar besökare

Besök Bunn och upplev John Bauers trolska skogar

Bunn är en bra utgångspunkt för sevärdheter och aktiviteter. Det var här i dessa trolska skogar som konstnären John Bauer fann inspiration. Man kan åka med på guidade turer på sjön och få veta mer om konstnärens liv. John Bauerleden är en vandring på 50 kilometer och den går genom ett vackert och omväxlande landskap. På vandringen passerar man vattendrag, gamla torp och ett gammalt kloster. För den som vill spela golf finns det två golfbanor inte långt ifrån och på 20 minuter når man Gränna där man kan besöka någon av polkagriskokerierna eller museet som bjuder på upplevelser från både nu och förr.

John Bauer

John Bauer föddes den 4 juni 1882 i Jönköping. Han dog 1918, 36 år gammal, på Vättern. Redan vid 18 års ålder antogs han till Konstakademien med två års förberedande studier på diverse konstskolor i huvudstaden som grund. Tillsammans med sin fru, Ester, reste han till både Italien och Tyskland i studiesyfte, medan andra studenter reste till Paris. Sagosamlingen Bland tomtar och troll tog form 1907 – snart betraktades Bauer som landets i särklass bästa sagotecknare.

Vid flytten från Brunn drunknade Bauer tillsammans med sin fru och treårige son. Ångaren Per Brahe kunde inte stå emot höststormarna på Vättern och förliste. Senare stod det klart att lasten med symaskiner från Husqvarna var fellastade, vilket orsakade ångaren stora skador. Det dröjde fyra år innan Per Brahe med besättning och passagerare bärgades. Idag ligger familjen Bauer begravd på Östra kyrkogården i Jönköping.

Till den som vill lära sig mer om Ester – och John Bauer – rekommenderas tv-filmen ”Ester – om John Bauers hustru”. För regi står Agneta Elers-Jarleman. I rollen som Ester ser vi Lena T. Hansson och i rollen som John Bauer ser vi Per Mattsson. Andra skådespelare i filmen är Suzanne Reuter, Örjan Ramberg och Henry Bronett.